Montag, 18. Dezember 2006

Gilnish icin Berimler (soslar)

Resim 1



Klassik

Pisirdiginiz tavugun suyundan yapilan klassik bir sostur. Sarmisagi boldur. Sarmisaklari ezin ve bir kaseye koyun, 1 kasik soguk su ilave edin, cünkü biraz sonra kaynar su dan ilave ettiginizde acisi kaybolmaz. Tavugu tencerede piserken üste cikan yagi özel sosu icin, ayri bir kaseye alinir (Resim 1 e bakiniz). Tavuklari cikarip, Gilnishlari yapip ve et suyunda pisirdikten sonrada, su dan alinir ve ilave edilir kaseye.


Gücük ve Cardak tarafinda yapilan Berim(sos)
BiberSalcali ve reyhanli

Bu sos icin de size güzel bir bibersalcasi lazim. Teflon bir tava alin. Cok az yag dökün, 1 tatli kasigi unu kavurun ve 1 bucuk yemek kasigi biber salcasi koyun. bir kac saniye karistirdiktan sonrada reyhani ekleyin ve gilnishlari pisirdiginiz sudan. ne cok koyu olucak nede cok sivi. normal kivamda bir sos olsun cünkü gilnishlari batiracagiz bu sosa. biraz kaynatin sosu fokurdasin. Bu sos icin yine sarmisak lazim. sarmisaklari ezin ve yukarda izah ettigim gibi uygulayin. kaseye ayirin. salcali karisimi da sarmisakla karistirip servis edin.





Tavugun cigerinden soganli sos

Tavugun cigerini alin ve kücük kücük dograyin. Sonra sogan alin ve sogan dograyin ince jülyen seklinde. hepsini tavada kavurun. ve dilerseniz bibersalcasi eklersiniz isterseniz klassik. ve yukardaki gibi de sarmisagi ve etsuyundan ilave etmeyi unutmayin. bu sosun tek farki cigerden ve sogandan olmasi.



Sade soganli ve pulbiberli sos

Soganlari ince dograyin jülyen seklinde. Yag da kavurup öldürün. Pulbiberle karistirin ve tekrar az etsuyundan ekleyin. bu sosta sarmisak yok!!





Bildiklerim bu kadar ve sanirim daha fazlasida var. Köyden köye degisik berimler yapiliyor. Annemin köyünde klassik berim yapilirken ve tek o sevilirken. Babamin köyünde ise her biri seviliyor. Sizde deneyin, hangisi ev halkinin damak tadina uyuyorsa onu pisirin.


Kolay gelsin ve Afiyet olsun !!

1 Kommentar:

adige hat gesagt…

en sevdiğim yemektit